Ta strona korzysta z cookies, czyli niewielkich plików zapisywanych w Twoim urządzeniu - dowiedz się więcej rozumiem

Narzedzia

Siła Natury

II Rodzinne smażenie faworków i oponek

09 Feb 2018   09:47

W trakcie trwania ferii zimowych miała miejsce impreza, która w 2017 roku po raz pierwszy pojawiła się w gminnym kalendarzu imprez. Mowa tu oczywiście o kulinarnych przygotowaniach do tłustego czwartku. W tym roku Wielkanoc wypada bardzo wcześnie, tym samym to tuczące święto przypadło już 8 lutego. Dzień wcześniej, w środę, na II Rodzinne Smażenie faworków i oponek do strażnicy w OSP Brenna Centrum przybyło ponad 70 osób!

Na kulinarną zabawę obowiązywały wcześniejsze zapisy. Krótko po pojawieniu się informacji o wydarzeniu rozdzwoniły się telefony od osób chcących uczestniczyć w imprezie. I tu niespodzianka, nie byli to tylko i wyłącznie mieszkańcy. W tym czasie przebywali w naszej gminie również turyści z województwa śląskiego, dla których trwały właśnie zimowe wakacje. Tak więc w smakowitych zmaganiach wzięli udział również goście z Dąbrowy Górniczej, Katowic, Bielska Białej oraz Zabrza. 

Uczestnicy warsztatów podzieleni zostali na dwie grupy. Pierwsza miała do przygotowania faworki, druga - serowe oponki. Na wyznaczonych stanowiskach czekały wydrukowane przepisy, niezbędne produkty spożywcze oraz narzędzia kuchenne. Zapisane osoby zobowiązane zostały jedynie do zabrania ze sobą niekończących się zapasów pozytywnej energii, wałków do ciasta oraz pudełek do których miały popakować usmażone pyszności.

W każdej chwili radą i pomocną dłonią służyły Panie z Koła Gospodyń Wiejskich, które bez chwili zawahania kolejny raz postanowiły pomóc w organizacji imprezy. Pokazały jak przygotować odpowiednie ciasta, a następnie precyzyjnie uformować z nich zgrabne faworki oraz oponki. Na sali krzątały się jedne kucharki, kolejne w kuchni smażyły tłuściutkie pyszności, jeszcze inne od razu zmywały niewykorzystywane już naczynia i narzędzia. Taka sprawna organizacja pracy sprawiła, że już po godzinie wszystkie gotowe do usmażenia faworki i oponki czekały w kolejce by trafić na rozgrzany olej. Po uzyskaniu odpowiedniej barwy, czyli zarumienieniu się, obsypane zostały cukrem pudrem i odstawiono je do ostygnięcia. Przez cały czas do kuchni zaglądały dziecięce oczka przypatrując się pracy Pań kucharek i wypatrując usmażonych smakołyków. Nie wiedzieć czemu jakimś cudem w zaskakującym tempie ostygnięte faworki i oponki nagle znikały z misek! To za sprawą małych łakomczuszków, którzy z niecierpliwością czekały na spałaszowanie tego co sami przygotowali. Oczywiście każdy z imprezy wyszedł z pudełkiem pełnym pyszności! Zakładamy, że nie wszystkie pychotki zabrane do domu przetrwały do dnia kolejnego czyli do Tłustego Czwartku. Nic dziwnego, gdyż były naprawdę wyśmienite!

Wielkie podziękowania za pomoc w organizacji imprezy składamy Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Brennej na czele z Panią Heleną Pagiełą. Bez zawahania przyjęły naszą prośbę i poświęciły swój cenny czas.

Dziękujemy również Panu Prezesowi Józefowi Ferfeckiemu za bezpłatne użyczenie sali w strażnicy OSP Brenna Centrum.  

Tegoroczne ferie możemy uznać za wyjątkowo ciepłe, aktywne, smakowite - po prostu udane!

 

Aby przejść do "Ważnych uroczystości i spotkań" kliknij TUTAJ

 

Poniżej zamieszczamy przepisy, z których korzystali uczestnicy warsztatów. Każdy z nich to proporcja na około 30-40 sztuk.

PRZEPISY:

FAWORKI

- 2 szklanki mąki

- 4 żółtka

- łyżka spirytusu

- 1 łyżeczka cukru

- trochę soli

- 4-5 łyżek śmietany kwaśnej

Dobrze wszystko wyrobić. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować i kroić prostokąty o długości 10cm, szerokości 4-5cm.

 

OPONKI SEROWE

- 1 szklanka cukru

- 0,5 kg sera zmielić

- 0,5 kg mąki

- 0,5 kostki margaryny

- 3 żółtka

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto wyrobić, ubić piane, dodać i wyrobić. Potem podzielić na części, wałkować i wykroić szklanką, a środek kieliszkiem. Upiec na ciepłym oleju, potem posypać pudrem.