Pomoc Żywnościowa POPŻ 2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w oparciu o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014r., str. 1), zwanego dalej rozp. FEAD.
PO PŻ przyczynia się do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2021:
Zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2021 r. – czerwiec 2022 r.
Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których będzie skierowana pomoc żywnościowa:
- bezdomni,
- niepełnosprawni,
- migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe (w tym społeczności marginalizowane, takie jak Romowie),
- pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w ust. 11 Wytycznych.
Kryteria, które muszą spełniać końcowi odbiorcy – KWALIFIKOWALNOŚĆ
Odbiorcy końcowi artykułów spożywczych dostarczanych w ramach Programu FEAD, Podprogram 2020 muszą spełniać wymogi określone w Ustawie o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004 r. (Dz.U. z 2021 r. nr 2268 ze. zm.) i których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej to jest:
- 1 707,20 PLN dla osoby samotnej,
- 1 320,00 PLN dla jednego członka w rodzinie.
Kwalifikowanie osób i rodzin do uczestnictwa w PO PŻ Podprogram 2021 odbywa się poprzez Ośrodek Pomocy Społecznej.
Zasady udzielania pomocy żywnościowej – DYSTRYBUCJA:
Artykuły spożywcze przekazywane będą osobom najbardziej potrzebującym w formie paczki żywnościowej.
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: minimum kilka tj. co najmniej trzy artykuły spożywcze z różnych grup towarowych wydane jednorazowo, a wchodzące w skład zestawu w Podprogramie 2021.
Zestaw ustalony przez IZ dla całego Podprogramu 2021 w łącznej ilości ok. 24,17 kg, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
- groszek z marchewką 3,20 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
- powidła śliwkowe 1,50 kg,
2) Artykuły skrobiowe
- makaron jajeczny świderki 4,50 kg,
- kasza jęczmienna 1 kg,
3) Artykuły mleczne
- mleko UHT 5 l,
4) Artykuły mięsne
- szynka drobiowa 1,80 kg,
- szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
- filet z makreli w oleju 0,85 kg,
5) Cukier
- cukier biały 4,00 kg,
Dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości – tj. do około 19,3 kg
Miejsce dystrybucji: 43-436 Górki Wielkie ul. Żagana 5