Ta strona korzysta z cookies, czyli niewielkich plików zapisywanych w Twoim urządzeniu - dowiedz się więcej rozumiem

Narzedzia

Siła Natury

Piernikowe cuda w Górkach

14 Dec 2017   13:24

W związku z ogromnym zainteresowaniem kulinarnymi imprezami w naszej gminie, już drugi raz postanowiliśmy zorganizować tego typu wydarzenie w Górkach Wielkich. Tym razem 12 grudnia w Szkole na Żagana odbyły się smakowite przygotowania do Świąt Bożonarodzeniowych.

Na spotkanie obowiązywały wcześniejsze zapisy i znów, co bardzo nas cieszy, rozdzwoniły się telefony od osób chcących uczestniczyć w warsztatach. W przeciągu dwóch dni lista była pełna. Właśnie to świadczy o dużym zainteresowaniu tego typu wydarzeniami.

Oczywiście spotkanie nie mogłoby się odbyć bez nieocenionej pomocy Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Górek Wielkich, na czele z Panią Czesławą Waliczek. Kolejny raz Panie stanęły na wysokości zadania i zgodziły się wcześniej popiec pyszne, świąteczne pierniki w przeróżnych kształtach.

W dniu warsztatów do budynku byłego przedszkola w Górkach zawitało ponad 30 osób: dzieci, mamy, tatusiowie, babcie i sąsiadki. Od południa w kuchni krzątały się gospodynie kręcące lukier i przygotowujące niezbędne naczynia Na wyznaczonych stanowiskach czekały: piernikowe serca, aniołki, domki, choinki, renifery, gwiazdy i ptaszki. Do ich udekorowanie niezbędne były: pędzelki, kolorowe cukrowe kuleczki i gwiazdeczki, lukier w pięciu kolorach oraz nieograniczone zapasy pozytywnej energii i chęci do pracy.

Po niecałej godzinie pracy na stołach pojawiły się różnokolorowe, przepięknie udekorowane w rozmaite wzory świąteczne pierniki. Kolorowe buzie co poniektórych małych kucharzy, świadczą o tym, że nie wszystkie ciasteczka trafią na świąteczny stół, bo już trafiły do brzuszków łakomczuszków.

Na uczestników warsztatów czekała jeszcze jedna niespodzianka. Nagle skupionych na precyzyjnym dekorowaniu pierników oderwał od pracy Pan Błażej Żur – instruktor nauki gry na gitarze, który w Szkole na Żagana prowadzi lekcje dla dzieci skupionych w Bazie Talentów, działającej przy Ośrodku Promocji, Kultury i Sportu Gminy Brenna. Nauczyciel zaprosił wszystkich do wspólnego śpiewania kolęd przy akompaniamencie młodych muzyków. Był to krótki, ale jakże niezwykły i pełen ciepła koncert, który doskonale wpisał się w świąteczny klimat.

Oczywiście nikt z imprezy nie wyszedł z pustymi rękami. Każdy do pudełka spakował wszystkie udekorowane samodzielnie ciasteczka. Zabrać można było również przepis na upieczone przez gospodynie pierniczki.

Kolejna zorganizowana tego typu impreza utwierdza organizatorów w przekonaniu, że warto jest właśnie w ten sposób integrować mieszkańców. Mamy nadzieję, że również ta impreza na stałe zapisze się w kalendarzu imprez gminy Brenna i za rok znów spotkamy się na smakowitych przygotowaniach do Świąt Bożego Narodzenia.   

Wielkie podziękowania za pomoc w organizacji imprezy składamy Paniom z KGW Górki Wielkie na czele z Panią Czesławą Waliczek. Bez Waszej pomocy impreza nie mogłaby się odbyć! Dziękujemy!

Pierniczki – ciasto na figurki

Składniki:

- 0,40 kg (400g) mąki wrocławskiej

- 0,20 kg (200g) cukru pudru,

- 2 łyżki miodu sztucznego,

- 0,05 kg (50 g) masła,

- 2 szt. jajka,

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

- 1 łyżeczka przyprawy do pierników.

Osiać mąkę, dodać cukier puder, sodę, przyprawę, miód, masło, jajka. Wszystko razem wyrobić. Zostawić na 1 godzinę. Wałkować na grubość 4-5mm. Układać na posmarowanej blasze. Smarować pędzelkiem roztrzepane jajko z odrobiną mleka. Piec w temperaturze 160 – 180 0C. Zimne lukrować i dekorować.