Ta strona korzysta z cookies, czyli niewielkich plików zapisywanych w Twoim urządzeniu - dowiedz się więcej rozumiem

Narzedzia

Siła Natury

Podsumowanie ferii zimowych

09 Feb 2018   09:58

Ferie zimowe trwające w tym roku dla województwa śląskiego od 29 stycznia do 11 lutego niestety nie możemy zaliczyć do śnieżnych i mroźnych. Taka sytuacja z pewnością nie cieszyła miłośników białego szaleństwa liczących na codzienne zabawy na śniegu i zjazdy na sankach. Na szczęście pracownicy Ośrodka Promocji Kultury i Sportu Gminy Brenna mają swoje sposoby, aby również w taka zimę zarówno mieszkańcy jak i goście mogli miło i aktywnie spożytkować czas.

Brak białego puchu sprawił, że niestety jabłuszka i narty musiały stać bezczynnie. Za to można było wykorzystać inny sprzęt sportowy – łyżwy. Jak co roku w Parku Turystyki w Brennej Centrum codziennie czynne było lodowisko. Na ślizgawkę jak zawsze znaleźli się chętni, zarówno tacy którzy na lodzie stawiali swoje pierwsze kroki, jak i ci, którzy doskonalą swoje umiejętności w tej niełatwej dyscyplinie. Na miejscu działała również wypożyczalnia sprzętu sportowego, a w niej łyżwy hokejowe i figurowe w rozmiarach od 26 do 46, a także kaski ochronne. Pierwszy raz można było również wykupić karnet na 10 wejść na lodowisko w cenie 30,00 zł.     

Dwa razy podczas zimowych wakacji zawitali do Brennej aktorzy Teatru "Blaszany Bębenek" z Trzebini. Sala kalejdoskop w amfiteatrze jeszcze nigdy nie przeżywała takiego oblężenia! Po prostu pękała w szwach! Na przedstawienia przybywali zarówno goście indywidualni jak i całe kolonie najmłodszych miłośników bajek. W pierwszy poniedziałek aktorzy wystawili spektakl p.t. „Alicja w krainie czarów”. Dzieci poznały perypetie małej dziewczynki podróżującej w głąb wyobraźni. Alicja w trakcie wędrówki przez fantastyczną krainę, do której dostała się podążając za Białym Królikiem, spotkała się z nielogicznymi zagadkami i niesamowitymi postaciami takimi jak: Szalony Kapelusznik, Zając Szarak, Kot Dziwak i Królowa Kier. Pod koniec swej przygody bohaterka obudziła się i uświadomiła, że zaczarowany świat jest tylko snem.

Tydzień później aktorzy przenieśli widzów do krainy zamieszkiwanej przez małe niebieskie stworki – smerfy. Papa Smerf przygotował tajemniczą miksturę, jednak została ona przypalona przez Ważniaka, który stwierdził, że wszystkiemu winien jest Smerf Śpioch. Postanowił więc dać mu nauczkę i podczas snu wyniósł go do lasu. Spotykał na swej drodze kota Klakiera, który podstępem zwabił Ważniaka do komnaty Gargamela. Śpioch za namową dzieci postanowił pomóc Ważniakowi uwolnić się z tarapatów.

Obie bajki wystawione zostały również w Centrum Kultury i Sztuki Dwór Kossaków w Górkach Wielkich. Podczas spektakli mali widzowie brali czynny udział w zabawach., mogli usłyszeć utwory zaśpiewane przez aktorów na żywo, uczyli się także rozwijać swoją wyobraźnie i pomagać potrzebującym.

Dużo śmiechu, zabawy ale i nauki można było wynieść z warsztatów teatralnych poprowadzonych przez świetnego aktora i konferansjera Szymona Pilcha. Podczas dwóch spotkań, które również miały miejsce w sali Kalejdoskop w amfiteatrze, uczestnicy zajęć otrzymali cenne wskazówki dotyczące gry aktorskiej. Dowiedzieli się, że każdy, ale to absolutnie każdy pomysł jest dobry, że scena to miejsce pracy, gdzie nie przeszkadzamy sobie nawzajem ale wspólnie tworzymy historię. Dzieci i młodzież uczyli się przekazywania emocji, stanów na scenie i wcielania się w postaci. Ważnym elementem były również ćwiczenia grupowe realizowane w kręgu i z podziałem na grupy oraz te, mające na celu kreowanie postaci na scenie.

W trakcie trwania ferii zimowych miała miejsce również impreza, która w 2017 roku po raz pierwszy pojawiła się w gminnym kalendarzu imprez. Mowa tu oczywiście o kulinarnych przygotowaniach do tłustego czwartku. W tym roku Wielkanoc wypada bardzo wcześnie, tym samym to tuczące święto przypadło już 8 lutego. Dzień wcześniej, w środę, na II Rodzinne Smażenie faworków i oponek do strażnicy w OSP Brenna Centrum przybyło ponad 70 osób!

Na kulinarną zabawę obowiązywały wcześniejsze zapisy. Krótko po pojawieniu się informacji o wydarzeniu rozdzwoniły się telefony od osób chcących uczestniczyć w imprezie. I tu niespodzianka, nie byli to tylko i wyłącznie mieszkańcy. W tym czasie przebywali w naszej gminie również turyści z województwa śląskiego, dla których trwały właśnie zimowe wakacje. Tak więc w smakowitych zmaganiach wzięli udział również goście z Dąbrowy Górniczej, Katowic, Bielska Białej oraz Zabrza. 

Uczestnicy warsztatów podzieleni zostali na dwie grupy. Pierwsza miała do przygotowania faworki, druga - serowe oponki. Na wyznaczonych stanowiskach czekały wydrukowane przepisy, niezbędne produkty spożywcze oraz narzędzia kuchenne. Zapisane osoby zobowiązane zostały jedynie do zabrania ze sobą niekończących się zapasów pozytywnej energii, wałków do ciasta oraz pudełek do których miały popakować usmażone pyszności.

W każdej chwili radą i pomocną dłonią służyły Panie z Koła Gospodyń Wiejskich, które bez chwili zawahania kolejny raz postanowiły pomóc w organizacji imprezy. Pokazały jak przygotować odpowiednie ciasta, a następnie precyzyjnie uformować z nich zgrabne faworki oraz oponki. Na sali krzątały się jedne kucharki, kolejne w kuchni smażyły tłuściutkie pyszności, jeszcze inne od razu zmywały niewykorzystywane już naczynia i narzędzia. Taka sprawna organizacja pracy sprawiła, że już po godzinie wszystkie gotowe do usmażenia faworki i oponki czekały w kolejce by trafić na rozgrzany olej. Po uzyskaniu odpowiedniej barwy, czyli zarumienieniu się, obsypane zostały cukrem pudrem i odstawiono je do ostygnięcia. Przez cały czas do kuchni zaglądały dziecięce oczka przypatrując się pracy Pań kucharek i wypatrując usmażonych smakołyków. Nie wiedzieć czemu jakimś cudem w zaskakującym tempie ostygnięte faworki i oponki nagle znikały z misek! To za sprawą małych łakomczuszków, którzy z niecierpliwością czekały na spałaszowanie tego co sami przygotowali. Oczywiście każdy z imprezy wyszedł z pudełkiem pełnym pyszności! Zakładamy, że nie wszystkie pychotki zabrane do domu przetrwały do dnia kolejnego czyli do Tłustego Czwartku. Nic dziwnego, gdyż były naprawdę wyśmienite!

Wielkie podziękowania za pomoc w organizacji imprezy składamy Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Brennej na czele z Panią Heleną Pagiełą. Bez zawahania przyjęły naszą prośbę i poświęciły swój cenny czas.

Dziękujemy również Panu Prezesowi Józefowi Ferfeckiemu za bezpłatne użyczenie sali w strażnicy OSP Brenna Centrum.  

Tegoroczne ferie możemy uznać za wyjątkowo ciepłe, aktywne, smakowite - po prostu udane!

Poniżej zamieszczamy przepisy, z których korzystali uczestnicy warsztatów. Każdy z nich to proporcja na około 30-40 sztuk.

PRZEPISY:

FAWORKI

- 2 szklanki mąki

- 4 żółtka

- łyżka spirytusu

- 1 łyżeczka cukru

- trochę soli

- 4-5 łyżek śmietany kwaśnej

Dobrze wszystko wyrobić. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować i kroić prostokąty o długości 10cm, szerokości 4-5cm.

OPONKI SEROWE

- 1 szklanka cukru

- 0,5 kg sera zmielić

- 0,5 kg mąki

- 0,5 kostki margaryny

- 3 żółtka

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto wyrobić, ubić piane, dodać i wyrobić. Potem podzielić na części, wałkować i wykroić szklanką, a środek kieliszkiem. Upiec na ciepłym oleju, potem posypać pudrem.